I dag skulle jeg hente et par heste op til smed. Jeg havde småtravlt fordi jeg skulle være et andet sted kl. 8.00.

De seneste dages regn har gjort sporene mudrede og glatte og alt var ligesom bare imod at jeg skulle nå min aftale kl 8. Jeg gik ned i folden ved skoven, og her står på magisk vis præcis de to heste jeg skulle bruge – Jazz og Sveske.

Jazz er ham den gode gamle som med ro og overblik tager tingene i stiv arm, imens Sveske er en hoppe på 4 år. Jeg lagde grimer på, og begyndte at gå. Jazz gik stille og roligt ved siden af mig – let bag min skulder- fulgte tempo og holdt afstand. Sveske gjorde det modsatte – hun gik en smule hurtigere end mig og så mindskede hun afstanden til mig dvs. at hun lænede sig ind imod mig, godt nok på afstand, men hun mindskede denne afstand, og skar mig af og ændrede derved min retning – hvis vi fortsatte denne kurs, ville vi være mange meter ved siden af den låge vi egentlig skulle ud af.

Jeg holder armen op og beder hende gå væk fra mig – men det forårsager hende til at ligge endnu mere vægt ind mod mig og presse mig hårdede-nu med fysisk kontakt. Alt imens jeg gjorde hvad jeg kunne for at holde balancen og styre i den retning jeg ville blev jeg fysisk puffet i en anden retning af Jazz som jeg havde i den anden hånd.

Billedet her er indbegrebet af collision avoidance som betyder at undgå kollidering.

Når føllene er små, må de ha fysisk kontakt til deres mor og andre voksne – men primært deres mor. Hvis der er fare på færde, løber de hen og stiller sig langs flanken af hoppen- med fysisk kontakt. Hvis de vil have mælk og mor er i gang med at bevæge sig, stiller de sig ind under halsen og blokere hende, for så at smutte ned langs siden og tage for sig af mælkebaren. Flytter hun sig igen – gentager de handlingen.

Hvis flokken pludselig skal flytte sig hurtigt, løber føllene tæt iblandt de voksne med fysisk kontakt op ad dem.

Når føllene bliver ældre begynder opdragelsen – nu er det for risikabelt at have et stort føl/ ung åring som bumper ind i de ældre heste når de skal flytte sig hurtigt – der er risiko for at komme galt afsted og vælte. Derfor begynder hoppen, og de øvrige at bide og puffe den unge åring væk når den kommer helt tæt på – den skal lære collision avoidance – at undgå at kollidere.

Det vil sige at nu kan hestene bevæge sig i højt tempo og med retningsskifte – men uden at løbe ind i hinanden og komme galt afsted.

Yilki Horses Running in Water, Kayseri City, Turkey

Jeg oplever ofte at vi overser værdien af dette når vi er sammen med vores heste. Det at ”bumpe ind i”, er en egenskab de har, men alt efter alder vil de øvrige heste forholde sig til det – det kan vi som hesteejere få rigtig stor gavn af også at praktisere.

Når Sveske vælger at gå ind i mig på den måde- så forholder jeg mig til det ligesom en anden hest ville gøre – jeg holder retningen, og løfter arm og reb op og skubber hende væk fra mig. Det alt afgørende er at jeg bliver på min retning – jeg lader mig ikke stoppe op, drejer hende rundt, eller viger væk imens jeg siger til hende om at vige væk fra mig….gør jeg noget af dette sender jeg et meget tvetydigt signal. Fastholder jeg min retning og tempo og beder hende blive på den anviste afstand af mig kan hun forholde sig til det og acceptere og falde til ro.

Så Sveske overskred reglerne for collision avoidance, men Jazz overholdt dem til fulde – hvis jeg flyttede mig 5 cm så gjorde han det samme.

Heste er mestre i at aflæse kropssignaler og vægtforskydninger – det er den måde de kommunikere over afstand – derfor spotter de helt små ændringer meget hurtigere end vi gør. Når vi så, dels overser at hesten kommer tættere på os, dels ikke får handlet tydeligt nok fordi vi samtidig flytter os – så laver det vores kommunikation virkelig tvetydig og uforstående overfor hestene og så er det forvirring og frustration kan opstå i samværet med vores heste.

Hvis en hest overskrider collision avoidance i dens gruppe og flok, vil man ofte se den nærmeste hest lave afstandsøgende signaler ved at ligge ører, true, bide ud osv. Dette er noget som dog oftest kun sker med unge heste, nye hest ei flokken, og med heste som ikke er vokset op med andre end deres mor.

Gruppen af heste omkring føllet er den afgørende faktor i opdragelsen, Mor er ikke nok.

Så næste gang du går med din hest fra fold til stald eller ridehus, ud på tur, eller igennem en mountaintrail- eller trec bane… så øv din egen collision avoidance, evnen til at mærke når din hest mindsker afstanden imellem den og dig og evnen til at du selv går uden at mindske afstanden til din hest – dvs. skal du ændre retning skal du være obs på at den viger tilstrækkeligt væk fra dig og gør den ikke det skal du bede den gøre det.

Jeg holdt min retning og bad Sveske gøre det samme med afstand til mig og vi nåede lågen , akkurat som planlagt.