Den lille brogede hingst stod helt stille i solen. Det ene bagben hvilede, og hans hals og hoved var i en afslappet position med nakken ligefrem for manken. Hans ører var afslappede, men kiggede man godt efter, bevægede de sig rundt med små bevægelser og det virkede til, at intet gik forbi hans opmærksomhed.

Omkring ham gik hans hopper og græssede – der var en hoppe med føl, 2 hopper på 4 år, samt en 2 års og en 1 års hoppe.

De to helt unge var ensfarvet sorte – de andre var smukke sortbrogede…det var Pincho’s band vi havde mødt.

Pincho var den hingst med størst familieband. Han var far til føllet, og havde haft de 2 ”voksne” hopper på 4 år som en del af sit band i lang tid, men de 2 sorte unge var kommet til fornyligt – de var flyttet hjemmefra deres ”Føde-band”.

I alt talte Pinchos band 7 familiemedlemmer inklusiv ham selv, og igen understreger jeg at dette var det største band blandt alle pottokaerne.  De andre bands bestod af 3-5 individer inkl. hingst og føl.

Hingsten er det individ som yder beskyttelse til hopper og afkom. Det er gruppens fælles opgave at være opmærksom på omgivelserne, men hingsten har den ekstra opgave at sørge for at de er samlet, at ingen sover for langt væk fra de andre, bliver efterladt, eller lader nysgerrigheden lede dem på afveje for langt væk fra sikkerheden. Han hyrder dem tilbage i sikkerhed hvis han vurderer det er nødvendigt, han holder dem på tæerne og han sørger for at ingen efterlades.

Med disse briller på er det indlysende at en familiegruppe kun har en vis størrelse – hingsten kan simpelthen ikke tilbyde et godt nok overblik hvis der bliver for mange individer, og så vælger hopperne ham fra.

Så hvordan kan dette overføres og omsættes til brug i vores dagligdag?

Jeg tror at heste fra naturens side foretrækker mindre grupper, i disse knytter de tættere relationer.

Det betyder ikke, at man ikke kan møde en stor hesteflok i naturen, – men så vil der inde i denne flok være flere hingste med små hoppe grupper – således de hele tiden kan bevare overblikket.

Hopperne foretrækker at der er hankøn, og da der i Danmark ikke er tradition for at have hingste blandt hopperne, må det være en vallak vi bruger.  For hver gang vi har 2-5 individer i vores fold kan vi med fordel tænke på at foldens størrelse og indretning skal kunne tillade at der er plads til den næste gruppe af 2-5 individer. Dermed siger jeg at vi sagtens kan have flere heste samlet, eks. Har vi ca. 30 heste her hos os, samlet i en stor flok, men det er helt tydeligt at de internt er opdelt i venskaber og relationer i mindre grupper af 2-5-7 individer.

Det kræver at der er tilstrækkeligt antal foderstationer, til at alle heste kan spise, også selvom de vælger at fordele sig med kun 2-3 ved hver station, og stationen indretning skal kunne tillade op til 5-7 heste at stå ved samme.

Det samlede antal heste kan sagtens befinde sig sammen – fuld harmoni, men det er vigtigt at foldens størrelse og indretning tillader dem at vælge selv, dvs. at de skal kunne dele sig op i mindre grupper uden at være for tæt med de andre. Det kan være individuelt hvor meget plads dette kræver, men det er nemt at observere sig frem til. Hesten skal have tilstrækkelig plads til at de kan bevæge sig forbi hinanden enkeltvis eller gruppevis uden at nogle af dem udtrykker ubehag, dvs. afstandsøgende signaler såsom at ligge øre, bide ud, true m hoved/hale mv, og ilende / stressende adfærd såsom at springe forbi, rejst hoved og/eller hale, stressede runde øjne og næsebor mv..

Når vi kigger på vores hesteflok som mindre familiegrupper kan det gøre det mere tydeligt for os om det er pladsen eller foldens indretning som laver udfordringer for hestene. Så HUSK at tænke i god plads til jeres heste- slås de er der ikke plads nok!

STOP!

Har hestene græs folde vil jeg igen tænke på at hestene skal kunne have plads nok, og oplever jeg trængsel ved leddet, uro blandt hestene, skrammer og sår/skader, så vil min første tanke være om mine heste havde plads nok.

Der kan være en eller flere vallakker til en mindre gruppe hopper, jeg vil dog overveje at det er mest naturligt med flere hopper end vallakker.